diumenge, 31 de maig del 2015

Esglésies romàniques: Col·legi Sant Andreu (Badalona)

Església Romànica de Durró

   

L'església de la Nativitat de la Mare de Déu de Durró (o Santa Maria de Durró), és una església parroquial romànica del poble de Durró que va ser declarada monument historicoartístic l'any 1980. Pertany al terme municipal de la Vall de Boí, dins de l'antic terme de Durro, sempre a l'Alta Ribagorça. És una de les esglésies de les esglésies de la Vall de Boi que han estat declarades, en conjunt, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


Església Romànica d'Erill la Vall

   
Erill la Vall és un dels pobles que formen el terme municipal de la Vall de Boi, a l'Alta Ribagorça. Fins al 1996 pertangué al municipi de Barruera, quan canvià el seu nom per l'actual. Formava part del terme primigeni de Barruera. Al centre del poble està l'església romànica de Santa Eulàlia d'Erill la Vall.


 Església Romànica de Sant Climent de Taüll

 

St. Climent de Taüll és una església d'estil romànic. Tè el campanar de forma quadrada i esta edificat molt aprop del gruix del edifici.


 Església Romànica de Sant Joan de Boí

   

L'església de Sant Joan de Boí és l'Església parroquial romànica del poble de Boí, centre històric de la vall homònima pertanyent al terme municipal de la Vall de Boí, i dins de l'antic terme de Barruera, a 
l'Alta Ribagorça. És contemporània de les altres esglésies de l'entorn i probablement feta pels mateixos mestres d'obres. Està situada a ponent del nucli del poble de Boí, perfectament localitzable, ja que és el primer que es troba en arribar a aquest poble. Pertany al grup d'esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarat bé cultural d'interès nacional i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


Església Romànica de Santa Maria de Coll

   

L'església parroquial de Santa Maria de coll, modernament advocada a l'Assumpció és al poble de Coll, dins del municipi de la Vall de Boí, al limit meridional d'aquesta vall i terme. Pertanyia a l'antic terme de Barruera. Actualment, forma part del cementiri. No és segur que pertanyés a un antic monestir benedictí, però sí que se sap que va estar relacionada amb Santa Maria d'Alaó. És un temple romànic del segle XII construït amb carreus ben treballats. Va ser consagrada l'any 1110.


 Església Romànica de Sant Feliu de Barruera

   

Sant Feliu de Barruera és una església d'art romànic té unes característiques molt particulars com per exemple l'església és petita i sota les finestres no tenen vidres i són petites. Es va construir al segle XI.

 Església Romànica de Santa Maria de Taüll

 

Santa Maria de Taüll és una església romànica de la localitat de Taüll al terme municipal de la Vall de Boí, dins de l'antic terme de Barruera. Es troba en el centre del nucli vell de Taüll, i a pocs metres al sud-oest (just a l'entrada del poble) hi ha l'església de Sant Climent que pertany a la mateixa època. Les dues van ser erigides i consagrades al mateix temps: la de Santa Maria fou consagrada un dia més tard que la de Sant Climent, l'any 1123. Durant tot el segle XVIII va ser l'única parròquia del municipi de Taüll, mentre que la de Sant Climent exercia de capella del cementiri modern de Taüll, però als segles anteriors, havien compartit parroquialitat les dues esglésies. És un monument del municipi de la Vall de Boí declarat bé cultural d'interès nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada